Er kunnen zich verschillende situaties voordoen in huis, waardoor het noodzakelijk is om een radiator af te koppelen. Misschien bent u de muren aan het schilderen en wil u ook het gedeelte achter de radiator van een vers, nieuw kleurtje voorzien. Of u bent met een grote schoonmaak bezig en wil dit grondig aanpakken door ook het stof en de spinnenwebben achter de radiator weg te halen. Een andere reden voor een radiator afkoppelen kan zijn dat u het oude model wilt vervangen voor een hippe design radiator. Wat ook de reden is, u moet wel het proces weten hoe u een radiator kunt afkoppelen.

Verwarming uitschakelen en afkoelen

De eerste logische stap voor het afkoppelen van de radiator is uiteraard de verwarming uitschakelen en af laten koelen. U wilt immers niet dat wanneer de radiator is afgekoppeld dat een straal gloeiendheet water uit de verwarmingsbuizen tegen u aan spuit. Zet in de groepenkast de hoofdschakelaar van de verwarmingsinstallatie uit, zodat de CV ketel niet meer aan zal springen. Als de verwarming nog heet is, dan moet u deze eerst laten afkoelen voordat je verder kunt gaan met de werkzaamheden.

Radiator ontluchten en leeg laten lopen

Voordat u daadwerkelijk begint met de radiator afkoppelen moet u deze eerst ontluchten en leeg laten lopen. Als eerste draait u het ontluchtingsventiel van de radiator open, zodat de druk van het water verdwijnt. Op het moment dat er geen lucht meer door het ventiel heen geperst wordt, dan kunt u de verbinding tussen de verwarmingsbuis en radiator afkoppelen. Houd er rekening mee dat het water in de verwarmingsbuis en radiator nu uit de opening zal komen lopen. Zet hier dan ook een emmer onder.

Afkoppelen en verwijderen van radiator

Goed om te weten is dat het water dat na het afkoppelen uit de radiator komt lopen niet het meest schoon zal zijn. Als al het water uit de verwarmingsbuis en radiator is gelopen, dan kunt u verder gaan met het afkoppelen en verwijderen van de radiator. Dit is dan verder alleen een kwestie van de schroeven losdraaien in de beugels die de radiator op zijn plaats houden.

Proces na opnieuw monteren

Wilt u na het afkoppelen de oude of nieuwe radiator weer monteren, dan moet hier ook een vast proces voor aangehouden worden. Zo is bijvoorbeeld de druk uit het verwarmingssysteem verdwenen. Deze moet u weer tussen de 1 en 2 bar brengen door het expansievat van de CV ketel bij te vullen.

Bel ons direct