De winter staat weer voor de deur, dus dat betekent dat we weer een flink aantal koude dagen voor de boeg hebben. Niet alleen uzelf hebt flink te lijden onder de kou, dat geldt ook voor een deel van uw leidingen. Indien het echt hard vriest, kan het water in een deel van uw waterleidingnetwerk namelijk bevriezen. Dit is een gevaar, want als water bevriest zet het uit. In het ergste geval scheurt een leiding hierdoor open en is een lekkage geboren. Daarom is het zaak om uw leidingen te beschermen tegen de winter. Hieronder geven we u drie tips tegen bevroren leidingen.

1. Sluit de buitenkraan af

Heeft u een buitenkraan? Zorg er dan voor dat deze in de winter is afgesloten. Dit doe je door de watertoevoer naar de kraan dicht te draaien. Deze zit vaak op de plek waar de leiding van de buitenkraan is aangesloten op het waterleidingnetwerk. Is het kraantje afgesloten? Vergeet dan vooral niet om de kraan open te draaien. Op deze manier stroomt het water dat nog in de leiding zit eruit en kan dit niet meer bevriezen, waardoor de kans op bevroren leidingen minimaal is.

2. Verpak leidingen

Tegenwoordig is het merendeel van het leidingwerk verwerkt in de vloer of muur. Toch kunnen er in uw woning leidingen zijn die voor de muur langs lopen. Betreft het een buitenmuur? Dan is de kans op bevriezing in deze leiding een stuk groter. Om dit te voorkomen doe je er goed aan uw leiding te verpakken. Dit kunt u doen met een deken of met een isolatiebuis.

3. Schakel radiatoren nooit helemaal uit

Sommige mensen hebben hun radiatoren ’s nachts uit staan. Dit is in de winter echter niet verstandig. Waarom niet? Omdat het in huis dan flink afkoelt. Hierdoor kunnen uw leidingen sneller bevriezen. Laat uw thermostaat in de winter daarom op minimaal veertien graden staan, zelfs ’s nachts. Check ook even of al uw radiatoren wel open staan. Als dit niet zo is, kunnen de leidingen in uw woning alsnog bevriezen.

Wat doen als uw leidingen toch bevriezen?

Wanneer bevriezen leidingen? Het komt in ons land nogal eens voor dat het plotseling gaat vriezen. De temperatuur gaat ineens van boven nul naar -5° Celsius of nog lager. Net als uzelf wordt ook uw waterleiding installatie overvallen door de kou! Een andere oorzaak van bevroren waterleidingen is een aantal dagen, of zelfs weken, vorst achter elkaar. En dan hoeft het niet hard te vriezen. Ook een continue matige vorst kan fataal zijn voor uw waterleidingen. Wees daar dus alert op. Heeft u, om wat voor reden dan ook, toch bevroren leidingen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We zorgen voor een snelle ‘ontdooiing’ en geven u adviezen zodat dit de laatste keer was!

Call Now ButtonBel ons direct